OffNews.bg

Тръмп прие обвиненията за руски хакерски атаки, ще вземе мерки

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп приема заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила с хакерски атаки в президентските избори в САЩ, заяви бъдещият шеф на администрацията Рейнс Прибус, допълвайки, че Тръмп може да предприеме ответни действия. 

Според Прибус 45-ият президент приема, че действията са извършени от руски хакери. Не става ясно дали милиардерът споделя вижданията на разузнаването, че Владимир Путин лично е ръководил операцията срещу Демократическата партия. 

В края на миналата седмица Тръмп, който досега изразяваше скептицизъм към разкритията на разузнаването, се срещна с висшестоящи представители, които да изложат аргументите си. След срещата републиканецът излезе в изявление, с което призна, че има опити за хакерски пробиви в системите на различни организации, но отрече това да е имало ефект върху изхода на вота.

"Въпреки че Русия, Китай, други страни, външни групи и хора постоянно се опитва да пробият кибер инфраструктурата на нашите правителствени институции, компании и организации, включително Националния комитет на Демократическата партия, това е нямало абсолютно никакъв ефект върху изхода от изборите, включително и факта, че е нямало манипулация на машините за гласуване", каза Тръмп.   

В петък бе разпространен разсекретен доклад на американското разузнаване, в който се твърди, че целта на руската намеса е да подкопае доверието в демократичния изборен процес, а атаките са били наредени от Владимир Путин. Службите в САЩ твърдят, че руският президент най-вероятно е направил това, за да дискредитира бившият държавен секретар Хилъри Клинтън. Специалистите имат сведения, че Москва е плащала на онлайн тролове, а навечерието на ноемврийския вот е била готвена кампания под наслов #DemocracyRIP (Демокрация, почивай в мир) в случай, че Клинтън спечели. 

Във връзка с хакерските атаки Барак Обама нареди 35 руски дипломати да бъде експулсирани от страната. Бяха наложени санкции и срещу руските служби ФСБ и ГРУ, а два офиса, използвани от руснаците, бяха закрити. Руското външно министерство предложи реципрочни мерки, които бяха отхвърлени от президента Путин.