OffNews.bg

Тръмп отговори на Меркел с критики към Германия

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува Германия, ден след като германският канцлер обяви, че Европа не може да разчита на САЩ.

Тръмп отправи критики за търговския излишък на Германия и за разходите за отбрана, които според него са недостатъчни. 

"Имаме ОГРОМЕН търговски дефицит с Германия, да не говорим, че отделят за НАТО и военните много по-малко пари, отколкото трябва. Много лошо за САЩ. Това ще се промени", написа Тръмп в Туитър.

В своя реч в неделя Меркел обяви, че управлението на Тръмп е преобърнало традиционния съюз между Европа и САЩ. 

"Времената, в които можехме да разчитаме напълно един на друг, изглежда са поотминали", обяви Меркел пред симпатизанти в Мюнхен. 

Вчера германският канцлер отново се усъмни в надеждността на САЩ като съюзник, изразявайки разочарованието на европейците след двете срещи на върха през изминалата седмица.

Въпреки това тя подчерта, че остава "убедена трансатлантичка".

Днес тя се изказа в сходен дух в Берлин, като посочи, че контактите със САЩ и други партньори са важни, но "има все повече причини да вземе съдбата си в свои ръце". 

Изказването дойде след среща с премиера на Индия Нарендра Моди. 

Меркел подчерта, че Германия трябва да развива връзките си с Индия, но това не бива да става за сметка на трансатлантическите й отношения, съобщи БТА. 

Меркел и Моди са разговаряли за търговията, инвестициите, сътрудничеството в науката, енергетиката и борбата с тероризма.