OffNews.bg

The Times: Великобритания с нови санкции срещу Русия, ако не прекъсне връзките с Асад

Британският министър на външните работи Борис Джонсън ще предложи пред останалите страни от Г-7 налагане на нови санкции срещу Русия заради подкрепата на Москва към сирийския президент Башар Асад, пише "The Times", цитиран от "Politico". 

Джонсън ще поиска от Запада да изготви наказателни санкции заради химическата атака в сирийската провинция Идлиб на 4 април, при която загинаха над 80  души. Той ще направи това на днешната среща на външните министри от страните от Г-7 в Лука, Италия, съобщава изданието. 

Британецът ще призове колегите си да съставят обща декларация, с която да призоват Русия да прекрати подкрепата си за режима на Асад и да изтегли въоръжените си сили от Сирия, позволявайки на хуманитарните конвои да се завърнат, се твърди в публикацията. 

Ако Москва не изпълни тези искания, Джонсън ще поиска от Великобритания и съюзниците й да наложат нови санкции срещу руски представители, допълващи тези във връзка с анексирането на Крим. 

Борис Джонсън трябваше да пристигне в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров днес, но отмени визитата си заради развитието на ситуацията в Сирия.

В публикация в Sunday Times в неделя министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън обвини Русия за химическото нападение в Хан Шейхун, заявявайки, че тя носи отговорността за смъртта на цивилни. 

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че американският президент Доналд Тръмп също обмисля санкции срещу Русия и Иран заради подкрепата им към сирийското правителство.