OffNews.bg

Терористът Гиркин: Повтаряме грешките на Вермахта, ще загубим в Бахмут

Руският терорист Игор Гиркин-Стрелков, човекът който започна войната в Донбас през 2014 г., прогнозира провал на руската армия в битката за Бахмут в Донецка област. В популярния си Телеграм канал той прави паралели между сраженията за Бахмут и тези за Сталинград по време на Втората световна война.

Бившият офицер от ФСБ определи случващото се в Бахмут като "битката при Сталинград само че наобратно". Гиркин припомня, че по време на битките за Сталинград съветското военно командване е успяло да наложи на германските сили дълга и безрезултатна битка на изтощение, докато самото то се е подготвяло за настъпление. Тогава германците са били уверени, че могат да отблъснат атаката.

Според Гиркин сега руското военно командване е напът да повтори грешките, допуснати от Вермахта в края на 1942 г. в битката за Бахмут.

"Засега смятам, че (предвид по-малките мащаби, което не може да се каже за възможните геополитически последици) нашите командири възнамеряват да надминат германските си колеги", казва той.

Битката при Сталинград често е определяна като преломен момент за хода на Втората световна война. Тя продължава от 17 юли 1942 г. до 2 февруари 1943 г. Съветските войски печелят, а германците губят стратегическата инициатива.