OffNews.bg

Тел Авив спря доставките на ток и стоки за Газа, Нетаняху предупреди за ''дълга и трудна'' война

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани да превърне обсадения палестински анклав в "безлюден остров" и предупреди жителите му "да напуснат веднага", след като вчера в изненадваща операция палестинското движение Хамас изстреля стотици ракети по Израел и бяха нанесени щети в редица израелски населени места.

Израел съобщи за проникване на въоръжени бойци на Хамас на израелска територия. Впоследствие бяха убити стотици и от двете страни. 

Над 250 вече са загиналите в страната, а хиляди са ранени. Над 230 са жертвите в Газа, над 1700 са ранените при ответния удар на израелските сили.

Израелските сили увеличиха бомбардировките на Газа след военната операция на Хамас в събота, сравнявайки с земята 14-етажна кула с десетки апартаменти, както и офиси на палестинската групировка Хамас в центъра на град Газа, съобщи Times of Israel.

Последната ескалация между Израел и Хамас уби най-малко 232 палестинци и около 250 израелци.

Палестинското движение обяви, че е заловило много израелци и че заложниците са разпръснати във всички райони на Ивицата Газа.

Вътре в Израел продължават ожесточени битки между израелски войници и бойци на Хамас, включително в южния град Сдерот, където войските се опитват да съборят с булдозер полицейски участък, превзет от палестинци, предаде Ал Джажира. 

Израелските сили поемат контрола над полицейския участък в Сдерот

Според местни медии израелските сили за сигурност са установили контрол над полицейски участък в южния град Сдерот, като са убили най-малко 10 палестински бойци след продължило часове съпротивление. 

В изявление на израелската полиция се казва, че "е постигнат пълен контрол и силите за сигурност са неутрализирали около 10 въоръжени терористи", съобщава Times of Israel.

По-рано се появиха съобщения, че израелските сили са разрушили част от полицейския участък с булдозер, за да получат достъп до обекта.

Журналист на "Хаарец" е спасен след 12-часова обсада

Израелски журналист, работещ във вестник "Хаарец", и семейството му са спасени след обсада от бойци на Хамас, продължила повече от 12 часа в дома му в Кибуц. 

Естер Соломон, главният редактор на "Хаарец", заяви, че е "толкова облекчена" от новината за спасяването на Амир Тибон. "Твърде много други хора в граничните общности на Газа са мъртви, изчезнали, взети за заложници", каза тя в публикация в Туитър. 

All of us @haaretzcom were waiting for this - our colleague @amirtibon and his family has been rescued from a 12+ hour siege on his kibbutz home by Gaza infiltrators. So relieved. Too many others in Gaza border communities are dead, missing, taken hostage https://t.co/D173dopIDZ

— Esther Solomon (@EstherSolomon) October 7, 2023

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредни закрити консултации във връзка с ескалацията на насилието в Израел и окупираните палестински територии.

Заседанието е свикано първо от настоящия член на Съвета за сигурност на ООН Малта, а по-късно подкрепата си добавиха Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бразилия. Петнадесетте настоящи членове на Съвета за сигурност на ООН ще присъстват на консултациите в централата на ООН в Ню Йорк в 15:00 ч. в неделя (19:00 ч. по Гринуич).

Очаква се, макар и все още да не е официално потвърдено, съветът да бъде информиран от специалния координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Тор Венесланд.

Нетаняху предупреждава за "дълга и трудна" война

Министър-председателят на Израел заяви, че страната му се е впуснала в "дълга и трудна война" срещу Хамас.

"Войната ни беше наложена от убийствената атака на Хамас", написа Нетаняху в Туитър. Започнала е офанзива, която "ще продължи дълго и без отдих - докато целите не бъдат постигнати".

Той добави: "Ще възстановим сигурността на гражданите на Израел и ще победим".

אנחנו יוצאים למלחמה ארוכה וקשה. המלחמה נכפתה עלינו על ידי מתקפה רצחנית של חמאס.

השלב הראשון מסתיים בשעות אלה על ידי השמדת רוב רובם של כוחות האויב שחדרו לשטחנו.

במקביל התחלנו את המערך ההתקפי והוא יימשך ללא סייג וללא הפוגה - עד להשגת היעדים.

אנחנו נשיב את הביטחון לאזרחי ישראל…

— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) October 7, 2023

Междувременно Израел прекъсва доставките на електричество, гориво и стоки за Газа

Съветът за сигурност на Израел реши да спре доставките на електричество, гориво и стоки за Газа и одобри стъпки за "унищожаване на военния и правителствения потенциал на Хамас", се казва в изявление на правителството.