OffNews.bg

''Тъпкали са и са мачкали главите на бебета. Видяхме нарязани деца'': още разкази на първите свидетели на ужаса, причинен от Хамас

"Това, което видяхме там, бяха просто нарязани деца - ръка, крак. Няма думи, с които да се опише ужасът. Намерихме майка и детето ѝ на таван в кибуца Бе'Ери. Бяха напълно изгорели, трябваше да изстържем пепелта им с шпатула, за да ги занесем на погребение... Телата на майка и дете, от които не остана почти нищо. Терористите от "Хамас" са стъпквали и мачкали главите на бебетата... било е с първоначално намерение да измъчват безпомощните - това видяхме в детската стая. Вътре в развалините, вътре в яслите - бебета, хвърлени на всякакви места."

Три седмици след клането на 7 октомври първите негови свидетели, влезли в опустошените израелски селища след освобождаването им от израелската армия - доброволците от израелската организация ЗАКА - продължават да споделят за видяното и преживяното. Те са тези, на които се наложи да сложат в чувал за трупове убита бременна жена с разпорен корем, чието бебе, свързано с пъпната връв, е било намушкано след убийството ѝ с нож, и тези, които идентифицират повече от 1400-те жертви на "Хамас".

Преди седмица доброволците разказаха за сблъсъка си със зверствата на "Хамас" на брифинг, въпреки че - както писа отбеляза председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. Александър Оскар - "те почти никога не говорят и тяхната мисия е да се погрижат за мъртвите, (но) този път решиха да говорят". Днес Израелските отбранителни сили (IDF/ЦАХАЛ) публикуваха в социалната мрежа "X" (преди Twitter) още техни свидетелства.

"Тези думи никога няма да се сравнят с мъченията и болката, на които са подложени много жертви. Това е свидетелство от доброволец в Zaka - израелската организация за идентифициране на жертвите на бедствия - по отношение на клането на 7 октомври"

Какво е ЗАКА

Абревиатурата означава „Идентифициране на жертви при бедствия“. 

Основана през 1995 г., ЗАКА е неправителствена организация за спасяване и възстановяване в Израел, с над 3000 доброволци в цялата страна, които са на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да реагират незабавно на всяка терористична атака, бедствие или авария, професионално и с необходимото оборудване. Организацията работи в тясно сътрудничество с всички служби за спешна помощ и сили за сигурност.

Днес ЗАКА предлага професионални и висококвалифицирани доброволчески услуги в областите на реагиране при извънредни ситуации, търсене и спасяване, предотвратяване на инциденти и помощ при международни бедствия.

През годините са създадени специализирани звена за търсене и спасяване, включително звено за мотоциклети, звено K9, звено за джипове, звено за ATV, звено за джетове и звено за водолази. Тези звена се състоят от висококвалифицирани доброволци, всеки специалист в своята област, използвайки своите умения и отдаденост в организацията.

Доброволците от ЗАКА включват сред своите редици евреи, християни, друзи, бедуини и мюсюлмани, млади и стари, мъже и жени. Тези хора предоставят помощ на всички, независимо от религия, раса или вяра.

В допълнение към своите звена организацията е създала международна спасителна единица ЗАКА със стотици доброволци в Израел и по целия свят, които са готови, оборудвани и способни да реагират в най-кратък срок на инцидент с много жертви или терористична атака.

През 2005 г. ЗАКА получава признание от ООН като международна хуманитарна доброволческа организация. а през 2016 г. получава консултативен статут като официален орган в ООН. През същата година световната мрежа за златен стандарт от организации за реагиране при бедствия признава обучителния курс на ЗАКА. 

Какво предлага ЗАКА в Израел?

Правният отдел на организацията подпомага семейства с правни проблеми, които могат да възникнат във връзка с починалия, както и да ускорят процеса на погребението, като съкратят бюрократичните процедури по отношение на служителите. 

Услуги за опечалени - организацията предлага специален gemach (услуга за безплатно заемане) за семейства в техния седемдневен траур след смъртта на член от семейството. Gemach има всичко, от което семейството може да се нуждае в този момент.  На разположение са безплатно ползване на пейки за посетители, ниски столове за опечалените, молитвени книги, водни урни, матраци и други предмети от бита. 

Гореща линия за изчезнало дете

В случай на изчезнало дете, тази гореща линия е винаги на разположение за обаждане, така че службите за спешна помощ наблизо да бъдат уведомени и да бъдат нащрек. Те често получават обаждания и за намерени деца и могат бързо да върнат детето на родителите.

Стойки за авариен комплект 

Всеки доброволец на ЗАКА знае за „правилото на четирите минути“. Първите четири минути след инцидент са най-критичните при спасяването на човешки живот и всяка секунда е от значение. В стремежа си да намали времето за реакция организацията създава стойки за аварийни комплекти в цялата страна. Всяка стойка е оборудвана с животоспасяващо оборудване, така че парамедиците на мястото на инцидента не трябва да чакат доставките да пристигнат и вместо това могат да започнат работа, спасявайки животи.

Търсене и спасявания

ЗАКА има много звена в техния отдел за търсене и спасяване. Независимо дали става дума за K9 Unit, за джипове, за ATV, за джетове и звено за водолази – ЗАКА е оборудвана с висококвалифициран персонал за ефективно намиране и спасяване на изчезнали хора във всяка ситуация.

Безопасност 101

Доброволческата организация е известна със своите услуги за спешно реагиране, но тя също така се ангажира с предотвратяването на извънредни ситуации. Делегациите на ЗАКА посещават училища, работни места и много места по света, за да обучават хората на тема безопасност. Техният основен фокус е върху пътната безопасност, пътуването (особено когато са включени езера и плажове), както и ситуацията със сигурността в Израел. 

Международен ресурс

ЗАКА предлага помощ при всеки проблем, засягащ достойнството на мъртвите по света. С контакт по целия свят и като организация, призната от ООН, тя решава всички проблеми, които възникват, включително въпроси за аутопсия и кремация, бюрокрация, разрешителни, организиране на полети и трансфер на тела между държави.

Спасителните операции на доброволците са много. Те самите посочват, че са виждали всичко и нищо не се забравя, особено след жестокото клане от терористите на "Хамас".

"Всичко сме виждали. Всичко включва всичко!!! Нищо не е забравено. Нищо не се изтрива. Въпреки всичко ние сме там, почитаме мъчениците, които бяха брутално убити, и носим утеха на семействата. Силите са на изчерпване и упоритата работа никога не свършва", пишат от организацията в профила си в социалната мрежа "Х".

Сега доброволците от ЗАКА са в "дългата и сизифова" фаза на почистване и пречистване на къщите:

המטהרים בשטח!
מתנדבי זקא עכשיו בשלב הארוך והסיזיפי של ניקוי וטיהור הבתים מכל מה שנשאר שם...
מספיק לומר שאת מלאכת הקודש שמלאכי החסד עושים עכשיו ויעשו בתקופה הקרובה אי אפשר להמשיך בלי התמיכה שלכם.https://t.co/Xz6ihxR9Tf#זק״א #ישראל_נלחמת #ישראל #ישראל_תחת_מתקפה pic.twitter.com/1ccxHHXyIL

— זק״א (@zakaHQ) October 27, 2023