OffNews.bg

Тайван обяви въздушна тревога заради китайски сателит

Тайванските власти днес са обявили тревога заради китайски сателит, прелетял над южната част на острова, предаде Би Би Си.

Министерството на отбраната на Тайван е разпратило кратко съобщение по мобилните телефони на гражданите, с което ги предупреждава за прелитащи ракети. Това се случи по време на пресконференция пред журналисти на тайванският външен министър Джозеф Ву. Той е пояснил пред представителите на медиите, че предупреждението е по повод изстрелян сателит и ги е помолил да запазят спокойствие, след което е продължил да отговаря на въпросите им.

Сателитът е бил изстрелян от центъра за изстрелване на сателити "Хичанг" в китайската провинция Съчуан в 15:03 ч. местно време, съобщава тайванското министерството на отбраната.

Китайският телевизионен оператор CCTV потвърди, че сателит, наречен Einstein Probe, е бил изстрелян от центъра и мисията е била успешна.

Тайванските медии съобщават, че това е първият път, когато правителството им е обявило предупреждение от този характер за целия остров.

Ерик Чу, председателят на основната опозиционна партия на Тайван Куоминтанг (KMT), обвини правителството на Демократическата прогресивна партия (DPP) в насаждане на страх, особено с използването на термина "ракета" в английската версия на сигнала. Той е гласял: „[Предупреждение за въздушно нападение] Ракета прелита над въздушното пространство на Тайван, внимавайте“.

Тревогата бе обявена броени дни преди парламентарните и президентските избори в Тайван, които ще се проведа в събота (13.01). Според анализатори те ще оформят траекторията на връзките между Вашингтон и Пекин, който определи вота като "избор между войната и мира".

През декември тайванските медии отново съобщиха за китайски ракето-носители, преминаващи над острова. В доклад на Focus Taiwan, публикуван на 10 декември, се посочва, че ракета-носител, изстреляна от "Хичанг", е преминала над югозападен Тайван.