OffNews.bg

Ще го видите! Основният удар на ВСУ в лятното контранастъпление предстои

Основният удар на Въоръжените сили на Украйна в хода на лятното контранастъпление тепърва предстои, заяви в коментар за „Файненшъл Таймс“ министърът на отбраната на Киев Олексий Резников. Настоящите постижения на ВСУ министърът нарича „встъпителни“.

„Когато се случи (настъплението, б. р.), ще видите всичко. Всички ще видят всичко“, заяви Резников, коментирайки съобщенията на западните медии за бавното според тях настъпление на украинската армия срещу добре укрепените руски позиции.

Резников заявява, че основните резерви на украинските войски, включително повечето бригади, обучени на Запад и оборудвани с модерна техника, все още не са задействани. Но в същия момент призовава да не очакваме „чудо“.

Украинският военен министър смята ситуацията в Руската федерация за твърде непредсказуема, за да се залага на падането на властта на Путин в резултат на вътрешни конфликти.

„Ще ги видим колко са издържливи след като стане напечено“, добавя Резников, визирайки бъдещите украински контраофанзиви.

Бунтът на Пригожин, смята Резников, е показал на западните партньори „близостта на победата на Украйна“. Затова той се надява съботните събития да доведат до увеличаване на военните доставки. Министърът признава, че текущата стратегия на ВСУ е изтощаване на руската армия чрез тежки загуби.

"Трябва да се доверим на нашите сили за сигурност и отбрана, както и на нашите партньори, които доставят оръжия. Тези фактори са много по-надеждни и по-предвидими от вътрешните борби в Русия", подчертава Резников.