OffNews.bg

Шефът на МИ-5: Ще има терористични атаки във Великобритания

За терористични нападения във Великобритания предупреди шефът на британските служби за сигурност МИ-5 в интервю за "Гардиън". 

"Ще има терористични атаки в тази страна. Нивото на заплаха е изключително високо и това означава, че е вероятно", заяви Андрю Паркър пред изданието. Паркър обяснява, че за последните три години в Обединеното кралство са предотвратени 12 нападения. По думите му темпото на терористите е притеснително, а броят на атаките е по-висок от всякога през 33-годишната му кариера. 

"Очаквам, че ще открием и предотвратим повечето опити за тероризъм в страната", казва Паркър. 

Ръководителят на контраразузнаването уточнява, че има три основни източника на заплаха, а като основен той посочва ислямизма: "В момента го усещаме с Даеш или ИДИЛ и все още имаме подобието Ал Каида. Това е нещото, което трябва да разберем - той ще се запази. Това е продължаваща заплаха и е поне поколенческото предизвикателство, с което трябва да се справим", коментира Андрю Паркър. 

Другите заплахи според него идват от Северна Ирландия и външни сили като Русия. Експертът споделя, че Москва работи усилено в Европа и Великобритания с методи като пропаганда, шпионаж и кибератаки. Именно опасността от Русия е реална, смята той.

"Виждаме я на места като Украйна и ужасните брутални действия в Сирия", категоричен е Паркър.