OffNews.bg

Северна Корея обвини Байдън във враждебност

Северна Корея обвини новата президентска администрация във Вашингтон във "враждебна политика".

Външното министерство в Пхенян коментира двустранните отношения в момент, в който се очаква САЩ да представи актуализиран подход към севернокорейския режим. Преди ден бе съобщено, че екипът на Байдън е приключил едномесечен анализ на ситуацията със Северна Корея, а президентът нарече ядрената програма на страната "сериозна заплаха".

Говорителката на Белия дом коментира пред журналисти, че Байдън няма да търси "голяма сделка", нито ще разчита на "стратегическо търпение". Вместо това САЩ ще предприеме "калибриран практичен подход" базиран на дипломация, като в същото време се предвижда "практически напредък" за увеличаване на сигурността на САЩ и техните съюзници.

Очаква се САЩ да е домакин на среща със съветниците по национална сигурност на Япония и Южна Корея, на която ще бъде обсъден новият подход.

В излъчено в държавните медии изявление външното министерство на Северна Корея нарече коментарите на Байдън "нетърпими" и "голям гаф". 

"Изявлението му ясно отразява намерението му да продължи да прилага враждебната политика към КНДР, както правиха САЩ повече от половин век", каза Куон Чен-гун от американския отдел на севернокорейското Министерство на външните работи.