OffNews.bg

Сблъсъци в Солун, след като полицай простреля 16-годишен тийнейджър

Яростни протести избухнаха в гръцкия град Солун късно вечерта в понеделник, след като полицай простреля 16-годишно момче, заредило гориво на бензиностанция, без да плати, съобщи Евронюз. 

32-годишен полицай е задържан и е с повдигнато обвинение за опит за убийство, след като е прострелял тийнейджъра, предаде АНА-МПА.  

Сблъсъци между протестиращи и полиция е имало пред болницата, където е настанено момчето, а пред сградата на съда, където днес ще бъде гледана мярката на служителя, са изпратени допълнителни сили.

В протеста в понеделник вечерта са участвали около 1500 души, като шестима са арестувани. Полицаят е отстранен от длъжност. 

Twitter/Christos Karras

16-годишният младеж е в критично състояние. Той е от ромски произход. По първоначална информация сигналът е подаден от служители в бензиностанцията, а сумата, която не е платил, е 20 евро.

В официално съобщение на властите се казва, че полицаят е стрелял два пъти, за да се опита да спре заподозрения:

"Водачът на пикапа многократно е правил опасни маневри и е преминал на червени светофари, преди да бъде прострелян. Впоследствие превозното средство е катастрофирало".

Около сто души блокираха главния път пред болницата, където е настанено момчето, и са подпалили кофи за боклук. Полицията е използва шокови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, хвърлящи бутилки по тях.

Twitter/Andrea Tedone

"Стойността на един човешки живот никога не може да бъде измерена в каквато и да е сума пари", заяви говорителят на правителството Янис Ойконому.

Междувременно няколкостотин души са провели мирно протестно шествие в центъра на Атина срещу стрелбата по тийнейджъра. Демонстрантите в гръцката столица носеха транспарант с надпис "Простреляха ги, защото са роми".

Членове на ромската общност в Гърция и правозащитни организации често обвиняват местните власти в дискриминация.