OffNews.bg

САЩ започват обучението на украинските военни за работа с ''Пейтриът'' още другата седмица

Украинските части са готови да започнат обучение по ракетната система „Пейтриът“ в Съединените щати още през следващата седмица, съобщи CNN с цитиране на „двама американски служители, запознати с темата“.

Програмата за обучение на украинските военнослужещи, които ще обслужват системите за ПВО, ще се проведе във Форт Сил в Оклахома, където САЩ провеждат обучението на собствения си персонал за работа и поддръжка на модерната система за противовъздушна отбрана. Форт Сил е едно от четирите основни места за обучение на армията и седалище на полевата артилерийска школа на службата, която обучава военнослужещи повече от век. Пентагонът обяви, че през обучение ще минат 90-100 украински военнослужещи.

Очаква се обучението на украинците по сложната система да отнеме „няколко месеца“, заяви Лора Купър, заместник-помощник-министър на отбраната за Русия, Украйна и Евразия.

Ден по-рано прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър каза, че САЩ разглеждат различни варианти за провеждане на обучение за ракетните системи „Пейтриът“, „за да включат потенциално обучение тук, в САЩ, в чужбина или комбинация от двете“. „Политико“ съобщи през декември , че едно базирано в САЩ обучение вероятно ще се проведе във Форт Сил.

САЩ обявиха, че изпращат на Украйна ракетната система „Пейтриът“ в края на декември, когато президентът на страната Володимир Зеленски посети Вашингтон и се срещна с президента Джо Байдън. Батареи „Пейтриът“ Украйна ще получи и от Германия.