OffNews.bg

САЩ въоръжава Полша с ракетни установки HIMARS и боеприпаси за $10 млрд.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на ракети с голям обсег на действие, ракети и пускови установки на Полша в рамките на сделка на стойност до 10 млрд. долара, съобщи Пентагонът във вторник.

Полша е в процес на модернизиране на армията си, като същевременно дарява по-стари оръжия на съседна Украйна, които да ѝ помогнат в борбата с руската инвазия, напомня Ройтерс.

Потенциалната продажба от САЩ на Полша включва високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), които Киев похвали за успехите им на бойното поле, като например унищожаването на руски складове и командни пунктове.

Пакетът включва 18 пускови установки HIMARS, 45 ракети от армейската тактическа ракетна система с обсег на действие 297 км и повече от 1559 ракети от системата за залпов огън GMLRS (Guided Multiple Rocket Launch System).

Съединените щати отхвърлиха исканията на Украйна за ракети ATACMS и Полша няма да може да прехвърли такива на Украйна без одобрението на САЩ.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона уведоми Конгреса за потенциалната продажба във вторник.

Вчера Дания, Германия и Нидерландия обявиха, че ще обединят средства, за да възстановят поне 100 стари танка "Леопард 1" от промишлените си запаси и ще ги доставят на Украйна.