OffNews.bg

САЩ свалиха ракета, изстреляна от хутите по кораб на ВМС

Американски военни са свалили ракета, изстреляна към един от техните военни кораби от района на хутите в Йемен, предаде Би Би Си.

Противокорабната крилата ракета - изстреляна към USS Laboon в Червено море - е свалена край бреговете на Ходейда от американски изтребител. Няма данни за пострадали или щети.

Свалянето на ракетата идва след ударите на САЩ и Великобритания по цели на хутите в Йемен. Целта на операциите на Вашнгнтон и Лондон е да се влоши и унищожи част от способността на хутите да предприемат атаки срещу корабите в Червено море

САЩ и Обединеното кралство са ударили близо 30 цели в Йемен, включително оръжейни складове, логистични центрове и системи за противовъздушна отбрана.

След ударите в петък последваха нови атаки от Щатите в събота. Тогава бе поразен радарен обект на хутите.

Президентът Джо Байдън заяви, че няма да се "поколебае да предприе по-нататъшни мерки за защита на хората, свободното корабоплаване и международната търговия, ако е необходимо". По същия начин Обединеното кралство посочи, че е готово да предприеме допълнителни действия срещу хутите.

Йеменският лидер на хутите Хюсеин Ал-Бухайти каза пред Би Би Си в неделя, че изтребители ще атакуват бойните кораби на САЩ и Обединеното кралство, ако ударите продължат.

Хутите са политическа и военна групировка, която контролира голяма част от Йемен, включително столицата Сана. Те са ключови съюзници на "Хамас" и се смята, че получават оръжия от Иран.

От 19 ноември те са извършили най-малко 27 атаки срещу товарни кораби в Червено море, основен маршрут за световната морска търговия.

Групировката заяви, че ще атакува кораби, пътуващи към или притежавани от Израел, като акт на солидарност с народа на Газа. Въпреки това, някои от корабите, които са превзети или ударени от хутите, нямат връзка с Израел.

Атаките накараха големите корабни компании да отклонят корабите си от Червено море.

Tesla и Volvo Cars спряха част от производството на автомобили, британският гигант за хранителни стоки Tesco предупреди, че някои цени може да се повишат, а Ikea посочи, че доставките ѝ може да бъдат засегнати.