OffNews.bg

САЩ не искат да обявят Русия за терористична държава

Съединените щати не смятат за необходимо в този момент да обявят Русия за "терористична държава", а подобно решение би могло да се окаже дори контрапродуктивно, защото би рискувало да попречи на изпращането на хуманитарна помощ в Украйна и на износа на зърно от тази страна. Това заяви днес в Букурещ американската посланичка в НАТО Джулиан Смит, цитирана от БТА.

"Вашингтон смята, че това не е необходимо в този момент", посочи Смит, подчертавайки позицията, изразена от президента Джо Байдън и от други представители на американската администрация.

"Всъщност (подобно решение) би могло да е контрапродуктивно, тъй като може да забави или попречи на нашата способност да изпращаме хуманитарна помощ в Украйна или на износа на зърно от Украйна", заяви Джулиан Смит на брифинг преди срещата на външните министри на НАТО, която ще се състои във вторник и сряда в Букурещ.

По тази причина фокусът на САЩ в тясно сътрудничество с много партньори и съюзници от цял свят е да използваме санкции и да идентифицираме начини за допълване на санкциите с цел да увеличим натиска върху Путин и неговия режим, отбеляза американската посланичка в НАТО.