OffNews.bg

Съдия блокира заповед на Тръмп, забраняваща даване на убежище на нелегални мигранти

Американски съдия временно блокира заповед на президента Доналд Тръмп, забраняваща подаване на документи за убежище от имигранти, които са влезли незаконно в САЩ от Мексико.

Окръжният съдия Джон Тайгър в Сан Франциско издаде временни ограничения на заповедта срещу правилата за бежанците.

Съдебното решение влиза в сила незабавно и ще остане валидно поне до 19 декември, когато ще се проведе заседания, на което трябва да се вземе по-трайно решение по казуса. 

Тръмп обяви, че забраната има за цел подобряване на имиграционната система в САЩ. Според неговата заповед властите ще разглеждат само молбите за убежище, към които са добавени документи от гранично-пропускателните пунктове.  

Правозащитни организации внесоха жалба срещу заповедта на Тръмп на 9 ноември, като обявиха, че тя нарушава административното и имиграционно законодателство.

В решението си Тайгър отбелязва, че Конгресът е дал право на имигрантите да подават документи за убежище, без значение как са влезли в страната. Според съдията последните правила на американската администрация са „крайно отклонение“ от предишната практика.

Предишни имиграционни политики на Тръмп, включително мерки, насочени към градовете убежища в САЩ, също бяха блокирани от съда.