OffNews.bg

Руснаците купуват два пъти повече антидепресанти

Антидепресанти за 5 милиарда рубли са изпили руснаците през първите 9 месеца на годината. Това е увеличание на разходите за такива лекарства със 70% в сравнение със същия период на 2021 г. 

Това съобщи сайтът Медуза (включен в регистъра на "чуждестранните агенти"), като се позовава на ТАСС. Руснаците са закупили 8,4 милиона опаковки антидепресанти, ръстът е 48%. 

Най-често антидепресанти са купували жителите на Москва (1,3 хиляди опаковки на 10 хиляди възрастни жители), на Санкт Петербург (1,2 хиляди), Московска област (976), Карелия (939) и Ростовска област (909). 

Потреблението на успокоителните се е увеличило с 44% спрямо същия период на миналата година. В периода от януари до септември тази година руснаците са закупили 108 милиона опаковки от такива лекарства, като са похарчили 13,9 милиарда рубли (+56% спрямо миналата година).

Експертите обясняват това с войната, страховете от последствията от санкциите, както и с повишеното търсене през март, когато руснаците купуваха лекарства, за да се презапасяват.