OffNews.bg

Руското външно министерство: Македония няма да има полза от НАТО

Република Македония няма да води независима външна политика, след като влезе в НАТО, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Явно вчерашното подписване на протокола за присъединяване към НАТО на Македония в централата на пакта в Брюксел е твърде чувствителна тема за официална Москва, тъй като днес на редовния си брифинг Захарова изчете предварително подготвена позиция за Скопие, без да е питана от акредитираните журналисти в залата.

Трудно е да се каже каква ще е реалната полза за Скопие от встъпването в Организацията на Северноатлантическия договор. Със сигурност обаче ще се наложи да плаща за натовското покровителство. Вече знаем каква е цената за това - от Вашингтон я съобщиха. Ще се наложи да се плаща както и заради увеличаването на разходите за отбрана, за участието във военни подготовки и операции, далечни от интересите на македонския народ, така и за загубата на възможността за водене на суверенна външна политика, каза Захарова.

Руското външно министерство не разбирало от каква заплаха НАТО ще пази македонския народ.

Единствената сериозна въоръжена сила, която дестабилизира региона, е създаваната от бившите албански бойци "армия на Косово". Не виждаме други заплахи за сигурността и в тази връзка си задаваме въпроса: дали НАТО няма отново да воюва с онези, които е обучил и въоръжил? - каза Мария Захарова.

На церемонията в Брюксел по подписване на протокола за присъединяване към НАТО македонският външен министър Никола Димитров вчера благодари на България и Гърция за оказаната подкрепа.

Предстои всяка една от държавите членки на пакта да одобри протокола, а след това генералният секретар на НАТО ще отправи покана за присъединяване към западната ни съседка.

Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията.