OffNews.bg

Руските сили използват сателитна интернет услуга на Мъск в окупирани райони, твърди Украйна

Руските сили използват терминали на сателитната интернет услуга "Старлинк" (Starlink) на Илън Мъск в окупираните райони, твърди Украйна. Според нея доказателство за "системното" ѝ използване е разговор между двама руски войници, който е прихванат от украинската страна, предаде Ройтерс.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна публикува аудиозаписа в платформата "Телеграм", в който според ведомството се чува как войници от 83-та въздушно-щурмова бригада на руските въоръжени сили обсъждат поставянето на терминали в Източна Украйна.

Разузнавателната служба обаче не даде подробности за предполагаемия мащаб на използване или за начина, по който терминалите са били получени. Вчера говорителят ѝ Андрий Юсов заяви пред украински медии, че въпросът "започва да придобива системен характер".

Информацията не е потвърдена чрез независим източник, отбелязва Ройтерс.

Системите "Старлинк" са били от жизненоважно значение за комуникациите на Украйна на бойното поле, тъй като Киев е изправен пред по-голяма и по-добре оборудвана армия, отбелязва агенцията.

Компанията "СпейсЕкс" (SpaceX), която управлява терминалите на "Старлинк", заяви миналата седмица в изявление в социалната мрежа  Х, че "не прави никакъв бизнес с руското правителство или неговите военни" и че услугата ѝ не работи в Русия.