OffNews.bg

Руските бойци в обкръжение в Лиман чакат чудо, палят свещи с молитви за оцеляване

„Лиман. Ямполе. Горское. Трасето Кременная – Лиман. Контрол на въоръжените сили на Руската федерация. Так есть, так бысь так буди! Омен!“ Този текст е изписан върху бял лист върху него е запалена църковна свещ, а около него са разположени 12 икони с образа на Исус Христос и православни светци, както и миро и дърворезбована статуетка, вероятно на също на светец. 

Молитвите и вярата в Бог са последното оръжие на обкръжените в град Лиман руски части, пише телеграм каналът „Всевиждащо око“. Снимки с дрон от района показват дълга колона от танкове и машини в района на село Заречное, които искат да си пробият път към Торское и да излязат от обкръжение. Общо в капана в Лиман се намират около 5.5 хиляди души - бойци на ДНР и на редовната руска армия.

‼️⚡ А это — колонна российских войск в селе #Заречное. Хотят выйти из окружения...

❗️"Операция по окружению российской группировки в #Лимане находится "на этапе завершения", — заявил представитель Восточной группировки Сергей Череватый.#Лиман #Lyman #Зарічне pic.twitter.com/YfX9rUdt4A

— Типичный Донецк (@typicaldonetsk) September 30, 2022

За критичната обстановка в Лиман официално признаха и лидерите на т. н. Донецка народна република. Сепаратисткият лидер Денис Пушилин обяви, че градът се е оказал в полуобкръжение и, по думите му, пътят към Сватовое се контролира от руската армия, но е под постоянен обстрел от ВСУ. Пушилин потвърждава също, че руснаците са загубили пълния контрол над Ямпол и Дробишево. От страна на генералния щаб в Киев има пълно мълчание за действията в Лиманското направление и за селищата, които контролират украинците.

„Все още не можем да дадем точни подробности за местата, които са превзети. Вкарали са знамето на Въоръжените сили на Украйна и са го забили на места, споделят радостни видеоклипове, но боевете продължават. След мерките на стабилизиране, ще можем да разкажем по-подробно. Когато бъдат взети всички мерки за сигурност и бъдат спрени контраатаките на противника.“ – заяви говорителят на южната група войски на ВСУ Сергей Череватий, цитиран от „Суспилне“. Той допълни, че операцията се намира "на фаза приключване".

Череватий признава, че тук, край Лиман, руската армия е много по-силно укрепена. „Ако при Харков бяха пречупени и избягха, при Лиман врагът е по-укрепен, частите бяха достатъчно подготвени и мотивирани. Отне ни време, но нашият Генерален щаб и полевият ни щаб ги надиграха тактически: в планирането и реализацията на операцията, както и с високо ниво на опит и подготовка на личния състав.“ – коментира още Череватий.