OffNews.bg

Руски медии: Част от ръководството на Русия се евакуира в Санкт Петербург, докато трае антитерористичната операция

За времето на провеждането на антитерористичната операция във връзка със заплахата от завземане на Москва от ЧВК „Вагнер“ органите на държавното управление може да бъдат прехвърлени в Санкт Петербург. Редица високопоставени чиновници вече се намират в северната столица на Русия, съобщи телеграм каналът Думская.

Това съвпада с трафични данни от Flightradar24, на които се вижда самолет на администрацията на президента Tupolev Tu-214PU с номер RSD629, който е оборудван и като летящ команден пункт да лети от Москва с незададена крайна дестинация но с курс към Санкт Петербург. По този повод говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга появилите се в руски медии и социални мрежи предположения, че на борда му е руският президент. Путин си е в Москва и работи в кабинета си в Кремъл, каза Песков.

От секретариата на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев отрекоха информацията, че политикът също е напуснал Московска област.

„Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, неговите помощници и секретариатът са на работните си места и изпълняват задълженията си“, каза пред репортери Олег Осипов, помощник на заместник-ръководителя на Съвета за сигурност.

Самолетни билети за директни полети от Москва до Тбилиси, Астана и Истанбул вече не се предлагат, съобщи “Шпигел". Германският портал отбелязва, че редица частни полети, напускащи Русия, могат да бъдат наблюдавани на платформата Flightradar24.