OffNews.bg

Руската армия превзе гарата в Бахмут. ВСУ: оставаме в града, не сме обкръжени

Руските сили са превзели железопътната гара в Бахмут, изтласквайки частите на ВСУ към неподготвени за отбрана линии, обяви Ян Гагин, съветник на изпълняващия длъжността глава на т. н. Донецка народна република Денис Пушилин.

„На практика целият град е в ръцете на нашите военни. Най-важното е, че индустриалната зона AZOM от доста време е освободена - това беше последният труден рубеж. След това беше превзета жп станцията Бахмут -1, което принуди врага да се оттегли доста хаотично към слабо подготвени рубежи“, разказа Гагин в ефира на телевизионния канал „Россия 1”. Според него украинските войници са лишени от възможността да напуснат града, тъй като всички пътища се контролират от руски артилеристи, докато пък прокремълската „Русская весна“ съобщава за това, че украинските сили напускат Бахмут, защото ситуацията им е близка до критичната.

Лидерът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин каза от своя страна, че няма признаци, украинските сили да напускат източния Бахмут, мястото на най-дългата и най-кръвопролитната битка във войната в Украйна.

„Евронюз“ цитира пък украинският президент Володимир Зеленски, който каза, че украинските войски ще се изтеглят от Бахмут, за да избегнат обкръжаване, ако това е необходимо, но засега се смята, че този момент не е настъпил.

В оценката на Института за изследване на войната (ISW) руските войски запазват инерцията и успяват да постигнат напредък. Геолокализирани кадри показват, че руските сили напредват както на север от Бахмут, така и на север от Хромовое и североизточно от Орехово-Василевка. „Вагнер“ са превзели училище западно от стадион „Металург“.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските сили са отбили наземни атаки в Бахмут - северозападно от Бахмут в района на Богдановка и югозападно от Бахмут в района на Ивановски.

Остава да се види дали украинската отбрана на Бахмут и нейната ефективност при възпирането на руските войски в района си струва загубата на жива сила. ISW смята, че вероятно няма да може да оцени това преди пролетното контранастъпление на украинските сили. Украинското военно ръководство продължава да изпраща ясен сигнал, че ВСУ все още не са обкръжени и имат възможност да се оттеглят, ако е необходимо.