OffNews.bg

Руска власт – минус електрификация. Чешка инициатива предложи да спрат тока на посолството на Кремъл в Прага

Чешката гражданска инициатива „Подарък за Путин“ пусна петиция, в която се предлага да бъде спрян токът на сградите, които ползва посолството на Руската федерация в Чешката република. Това съобщи украинското издание Цензор.нет с позоваване на източник от Европейския парламент.

Петицията на чешките граждани е отговор на системните удари на руската армия по енергийната инфраструктура на Украйна.

„Русия очевидно е решила да пречупи Украйна с мрак и студ. Ние молим съответните държавни и частни енергоразпределителни компании да дадат на руските дипломати в Прага да опитат собственото си лекарство.

Настояваме всички сгради, принадлежащи на Руската федерация да бъде изключена от газ, вода и електричество“, се казва в текста на петицията.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников подкрепи инициативата на „Подарък за Путин“: „Време е терористичната държава да опита собственото си лекарство, да опита това, което причинява на цивилното население. Това е страхотна инициатива... да се спре електричеството и водоснабдяването на руското посолство в Прага“, коментира Резников.

Чехия е сред страните, в които има висока обществена подкрепа за борбата на украинците за независимост и освобождаване на окупираните от руснаците територии. Долната камара на парламента в Прага вече гласува обучението на чешка територия на украински военнослужещи. В рамките на петмесечни военни курсове в страната ще се извъртят 800 украински военни. Чешките депутати разрешиха също така инструктори на армията на Чехия да участват в обучението на бойци от ВСУ и на територията на други страни в ЕС.