OffNews.bg

Руска ракета, летяща за Харков, обърка маршрута и удари жилищен блок в Белгород, Русия

Жилищен блок в руския град Белгород е бил ударен от ракета и част от него е разрушена, съобщиха руски и украински източници. По повод на инцидента Русия и Украйна си размениха обвинения, но по всичко изглежда, че ракетата е била изстреляна от руската армия и трябвало да порази цели в Харков, но по някаква причина се е объркала и е "кацнала" в Белгород на родна земя.

Кметът на Белгород Антон Иванов обяви в четвъртък, че "на последния етаж се виждат щети, а два автомобила са повредени от отломки". Засега няма информация за жертви. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обвини Украйна за инцидента.

"ВСУ обстрелва Белгород. Противовъздушната отбрана работи. В жилищна сграда на улица "Губкин" има разрушения. Информацията за жертвите се уточнява", написа той в телеграм канала си.

Украинските власти все още не са коментирали обвиненията, но в канала на отдела за стратегически комуникации (Stratcom) на ВСУ в Телеграм се появи съобщение, което приличаше по-скоро на подигравка. Според тяхната версия многоетажната сграда в Белгород е била повредена в резултат на опита за обстрел на Харков от страна на руските военни.

"И трите ракети се самоунищожиха по време на изстрелването, а едната се вряза в жилищна сграда в Белгород. Оператор на С-300, много ви благодаря от ВСУ", се казва в публикацията.

Гладков публикува снимки, показващи последиците от инцидента.

"Беше съобщено също, че невзривената част от снаряда е паднала на спортната площадка на лицей № 32. Засега няма информация за загинали или ранени", добави Гладков.