OffNews.bg

Русия си пази най-новия многоцелеви изтребител Су-57 и го ''кара'' само на своя територия

Най-високотехнологичният руски военен самолет Су-57 „Фелон“ е използван ограничено във войната с Украйна, тъй като приоритет на руските ВВС е да избегнат евентуална негоав загуба, съобщи, позовавайки се на данни на разузнаването Министерството на отбраната на Великобритания.

В ежедневната актуализация на разузнавателната информация военното ведомство на Лондон информира, че почти със сигурност руснаците използват самолета за мисии срещу Украйна поне от юни 2022 година.

Тези мисии вероятно са били ограничени до прелитания над територията на Русия и изстрелване от нейното въздушно пространство срещу Украйна на ракети с далечен обсег тип въздух-земя и въздух-въздух.

„По всяка вероятност Русия си поставя като приоритет избягването на репутационни щети и намаляване на експортните перспективи, както и излагането на опасност на чувствителни технологии, които биха могли да произтекат от загубата на „Фелон“ над Украйна. Това е симптоматично за продължаващия подход за използването от Русия на нейните ВВС, който се основава на избягването на риска“, преценява британското разузнаване.

Руският съперник на американските F-15 Су-57 е реактивен многоцелеви изтребител от 5-о поколение, разработен да замести остарелите Миг-29 и Су-27. Су-57 е разработен като директен отговор на американските F-22 Raptor и F-35 Lightning II.

Първи полет на Су-57 се проведе още през 2010 г., а серийното му производство започна през 2019 година с анонс за очаквано монтиране на двигатели от пето поколение, като Владимир Путин лично представи самолета на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на военното изложение "Макс 2019".

През декември 2019 г. обаче първият модел, който би трябвало да излезе от линията за серийно производство, катастрофира по време на изпитания в района на Хабаровск и се разби на 111 километра от военно-въздушната база в Дзьомги, а пилотът успя да катапултира и да се спаси.

????Russian sources are reporting that a Su-57 fighter crashed in Khabarovsk ~110 kilometers from Dzemgi Airfield. Representatives from the Ministry of Emergency Situations have confirmed the reports. pic.twitter.com/uoYUVrjfIx

— Defence Turk English (@Defence_Turk_EN) December 24, 2019