OffNews.bg

Русия прави опит за пълзяща анексия на Азовско море и Керченския проток, обяви украинският посланик

"С нападението над украинските кораби от руската страна имаме открита военна агресия от Русия срещу Украйна. Тази агресия продължава във форма на пълзяща анексия на Азовско море и Керченския пролив." Това заяви украинският посланик в България Виталий Москаленко пред bTV тази сутрин.

Русия блокира преминаването през Керченския проток на границата между Азов и Черно море на 25 ноември, след което откри огън по украински военни кораби. Имаше ранени и пленени. Украйна въведе военно положение.

Ранените - поясни посланикът - са шестима, а не трима, както се твърди. Дипломатът е уверен, че корабите не са нарушили никакви споразумения, не са навлезли в руски териториални води.

"Какви са териториалните води на руската федерация? Крим е територия официално призната от целия свят като територия на Украйна. Крим е окупирана и анексирана територия. За какви териториални води говорим", попита той, а признанията на трима пленени украински войници нарече "псевдо" и "монтирана работа".

Вчера вечерта 35 украински кораба са били блокирани в пристанищата Мариупол и Бердянск - част от тях - на влизане, част - на излизане, разказа още посланикът и посочи, че от април насам над 200 кораба - предимно украински, но и български, са били спирани и проверявани в продължение на два дни до една седмица.

"Това се отразява негативно на икономическото състояние на Източна Украйна, в районите по крайбрежието", посочи той.

На коментара на руския президент Владимир Путин, че на украинските управляващи се дава всичко, което поискат и дори и да поискат бебета за закуска ще им се дадат украинският дипломат реагира: "Това ли да му коментирам? За бебета? Без думи за този коментар".

Той се съгласи, че става въпрос за планирана провокация, "но не от страна на Украйна, а на Русия". Смята, че е направена, за да се повиши рейтингът на Путин, който паднал до нива от 2014 г.

Възрази обаче срещу употребата на думата "конфликт" в случая: "Конфликт предполага ранно действащи страни. Какъв може да бъде конфликтът между Германия и Полша в средата на миналия век? Това конфликт ли беше, или окупация? Конфликт ли имаше между Германия и Чехословакия по същото време? Конфликт ли беше, или престъпна анексия? В Крим какво беше?".

Н. Пр. Москаленко заяви още, че въвеждането на военно положение в Украйна е отговор, който показва, че "ние сме готови да се защитаваме, да браним териториалната си цялост и интегритет". Той призова "час по-скоро да бъдат въведени санкции", с които "руският агресор" да трябва да се съобразява.