OffNews.bg

Русия отново заплаши Румъния да не пуска F-16 към Украйна

Русия отново заплаши Румъния да не допуска излитането на самолети F-16 към Украйна.

Това стана със съобщение на посолството на Руската федерация в Букурещ, в което се потвърждава изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова с коментар, представен от руската делегация на среща на ОССЕ, от който се разбра ясно, че Москва открито заплашва Румъния в случай, че Украйна използва изтребители F-16, излитащи от нейната територия. 

Наскоро Захарова заяви, че "като се има предвид унищожаването на значителна част от летищната инфраструктура на територията на Украйна, има голяма вероятност тактическите бойни самолети F-16, предадени на украинските въоръжени сили от държавите членки на НАТО, да излетят от военновъздушни бази в Полша, Словакия и Румъния", припомня Нюз.ро, цитирана от БТА.

"По време на пленарната сесия на ОССЕ ръководителят на руската делегация във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията Константин Гаврилов посочи, че Русия твърдо предупреждава, че "използването на тактически изтребители F-16 на територията на държави, споменати по-горе, ще бъде разглеждано от Москва като участие на тези страни в конфликта в Украйна и ще принуди Русия да предприеме съответни мерки", се казва в публикацията на посолството на Руската федерация в Букурещ във фейсбук.

Миналият месец Румъния откри в 86-а авиобаза Фетещ европейски център за обучение на пилоти на самолети F-16, припомня Диджи24. Центърът ще обучава румънски пилоти да управляват летателните машини, които ще влязат във военновъздушните сили на Румъния, но също и пилоти от съюзническите и партньорски военновъздушни сили, включително от Украйна.