OffNews.bg

Русия отказа членство в Международния съд в Хага

Русия няма да бъде членка на Международния наказателен съд в Хага. Причината е заповед, забраняваща участието ù, подписана от президента Владимир Путин, съобщава "Индипендънт".

Отказът идва след изказване на френския президент Франсоа Оланд, който заяви преди дни, че Русия може да отговаря пред трибунала за подкрепата си към Башар ал-Асад и бомбардировките над сирийския град Алепо и че Франция ще настоява за това.

В понеделник главният прокурор на Международния съд Фату Бенсуда представи становище, с което определя превземането на Крим и Севастопол от Русия като равносилно на международен въоръжен конфликт между Русия и Украйна. Тя бе категоричня, че Русия е окупирала териториите.

Путин е инструктирал Министерство на външните работи на Русия да уведоми ООН, че страната не желае да участва по никакъв начин в работата на съда - нито в ролята на член, нито в ролята на обвиняем. През 2000 г. страната подписа Римския статут, който признава статута на  трибунала. Страната обаче така и не ратифицира документа и заяви, че се оттегля.

"Международният наказателен съд не оправдава надеждите, с които е създаден, и не се превърна в наистина независимо и авторитетно съдебно тяло", заяви говорителят на Външно министерство на Русия Мария Захарова.

Президентът Путин напоследък също прави изявления, чрез които ясно дава да се разбере, че не признава компетентността на съда в Хага.

Съдът не е признат и от САЩ, Китай и Индия.