OffNews.bg

Русия обсъжда изпращането в Украйна на `миротворци` от Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Армения

„Не бива да се изключва възможността, че ще бъдат поискани миротворци от страните от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) на териториите на освободените територии на Украйна и на Донецка и Луганска народни републики.“ – заяви пред журналисти в понеделник председателят на комитета на Държавната дума по отбраната Андрей Картаполов.

„Едва ли ще се съгласим с това, някакви си страни от НАТО да се опитат под вида миротворци да се напъхат там.“ – допълни Картаполов. В същото време депутатът, цитиран от руската агенция Интерфакс заяви, че към днешна дата той не вижда необходимост за присъствието на миротворци, а и самата ситуация не го позволявала.

„Докато върви специалната военна операция никакви миротворци там няма да се появят, а тя ще продължава, докато бъдат решени всички задачи, а вече за постконфликтния етап на регулиране може да се търсят различни варианти, не е изключено и миротворците от ОДКС да потрябват.“ – каза още Андрей Картаполов.

ОДКС е доминиран от Русия военен съюз в рамките на бивши съветски републики, участващи в Общността на независимите държави. Членове на ОДКС освен Москва са Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан като пълноправни участници, а асоциирани членове на организацията са още Сърбия и Афганистан.