OffNews.bg

Русия обяви нов списък на неприятелските държави. И България е сред тях

Русия утвърди нов списък на неприятелските си страни, съобщи Би Би Си.

В него попадат и всичките държави от ЕС, което означава, че за управляващите в Москва и България вече е неприятел.

Ето кои са и останалите "врагове" на властта в Кремъл:

Австралия, Албания, Андора, Великобритания, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Микронезия, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Република Корея, Сан Марино, Сингапур, САЩ, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария и Япония.

Русия обяви днес, че съгласно решение на кабинета всички корпоративни сделки с компании и физически лица от т. нар. "неприятелски държави" вече ще трябва да бъдат одобрявани от правителствена комисия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На 5 март бе публикуван указ на президента на Русия, който позволява на руското правителство, компании и граждани временно да изплащат в рубли дългове в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от "неприятелски държави".

Пресслужбата на Кремъл тогава съобщи, че президентът е подписал Указ „За временната процедура за изпълнение на задължения към определени чуждестранни кредитори“, а правителството е получило указания в рамките на два дни да състави списък на чужди държави, извършващи неприятелски действия срещу Русия, руски юридически и физически лица, предаде руската агенция Интерфакс.

Указът установява временна процедура за изпълнение на задълженията на Русия и резидентите към чуждестранни кредитори - лица, свързани с държави, "които извършват неприятелски действия срещу Руската федерация". Такива чуждестранни кредитори в документа включват граждани на тези държави, лица, чието място на регистрация, място на основна дейност или печалба от дейност са тези държави, както и лица, „които са под контрола на тези чуждестранни лица, независимо от тяхното място на регистрация (с изключение на случаите, когато мястото на тяхната регистрация е Руската федерация) или мястото на основната им стопанска дейност, допълва Интерфакс.

„Процедурата за изпълнение на задължения, установена с този указ, се прилага за изпълнение на задължения в размер, надвишаващ 10 милиона рубли на календарен месец, или в размер, надвишаващ еквивалента на тази сума в чуждестранна валута по официалния обменен курс на Централната банка на Руската федерация, създадена на 1-во число на всеки месец“, се казва в документа.