OffNews.bg

Русия може да напусне конвенцията по правата на човека

Постоянният представител на Кремъл при Съвета на Европа Иван Солтановски не изключва възможността Русия да се оттегли от Европейската конвенция по правата на човека и от СЕ, ако не се постигне компромис.

„Ние разглеждаме всички варианти за развитие на събитията, в това число и от гледна точка на външнополитическите последствия както за Русия, така и за международните отношения на Европейския континент“, казва той в интервю за РИА Новости. Той подчертава, че Москва не съжалява за членството си в СЕ, защото опитът на този съвет е помогнал „да се модернизира руската правна система, да се хуманизират съдопроизводството и наказателната система, да се интегрира руското образование в европейското пространство“.

„Руската федерация влезе в европейското правно пространство, в рамките на което успяваме с по-голяма ефективност да решаваме много трансгранични проблеми, с които се сблъскват повечето от страните на континента като наркотрафика, тероризма, прането на пари и неконтролируемата миграция“, коментира Солтановски.

През 2014-2015 г. руските парламентаристи бяха лишени от редица права в ПАСЕ заради позицията за Крим. Москва прекрати участията си в заседанията, а през юни 2017 г. преустанови плащанията на вноските си и постави условието, че ще ги възобнови, когато всички пълномощия на делегацията в ПАСЕ се възстановят напълно. Руската страна обаче продължи работата си по ратифицирането на конвенционни документи. Впоследствие ПАСЕ призна, че мерките на Москва са довели до финансови трудности – наложило се бюджетът на организацията да бъде замразен на 9%, а дефицитът съставил 1,5 млн.евро.

Генералният секретар на СЕ Турбьорн Ягланд обвини Москва в нарушаване на устава, според който една страна може да бъде изключена от организацията, ако в продължение на 2 години не плаща членския внос. За Русия този срок ще настъпи в края на 2019 г. На априлската сесия мнозинството в асамблеята прие резолюция, с която призова Русия да сформира своя делегация и също да заплати вноските си в бюджета на СЕ. Говорителката на външното министерство Мария Захарова отбеляза, че Русия може да участва в заседанията на ПАСЕ само при условията на пълноправното членство.

На 5 май се навършват 70 години от създаването на Съвета на Европа.