OffNews.bg

Русия: Хванахме диверсант в Крим. Украйна: Това е фалшива новина

Руската Федерална служба за сигурност твърди, че е задържала в Крим агент на Службата за сигурност на Украйна, подготвял диверсии на полуострова.

Властите в Киев определиха твърденията на ФСБ като "фалшива новина" и "поредната провокация".

Руската версия

Според съобщението на ФСБ, украинският гражданин Генадий Генадиевич Лимешко, бивш старши разузнавач от армията на Киев, е изпратен на полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г., за да извърши "диверсии срещу инфраструктурни и животоподдържащи обекти".

Пристигнал в Крим на 9 август, той трябвало да повреди електропровода от град Судак до курорта Новий свет, снабдяващ селища с общо население над 50 000 жители. Имал освен това задачата да унищожи чрез палежи горски масиви на полуострова и да създаде условия за свлачища, които да парализират движението по магистралата от Судак до Новий свет. Планирал също да опожари обект от комуналното стопанство в района - това са твърденията на ФСБ.

На 12 август Лимешко е задържан при опит да повреди електропровод в района на трасето от Судак до Новий свет. У задържания са открити и иззети две пресовки тротил, детонатор, граната с поставена запалка, течна горивна смес, ръчен трион, с който да реже дървените стълбове на електропровода, и дигитален фотоапарат - за да документира диверсионната си дейност и после да се отчете за нея пред своите ръководители в СБУ - твърдят още руските специални служби.

Украинската версия

Службата за сигурност на Украйна определи съобщението от Москва като "поредната провокация" на ФСБ.

Подобни фалшиви новини са нужни на руските специални служби единствено за сплашване на населението на полуострова, което все по-често изразява недоволството си от окупационните власти, заяви говорителката на СБУ Елена Гитлянская.

На фона на влошаването на живота на кримчаните ФСБ отново пусна "изтъркания запис" и се опитва да обвини Украйна и нейните правоохранителни органи за своите собствени беди и проблеми в Крим, каза още Гитлянская.