OffNews.bg

Русия е изстреляла по Киев ракета X-55 с бутафорна ядрена глава

Руската армия е изстреляла срещу украинската столица Киев крилата ракета X-55 с бутафорна ядрена бойна глава, с блок, който е имитирал ядрена ракета. Това съобщи изданието Defense Express.

Новината за провокацията на Москва станала известна към 10.40 в четвъртък, когато открити източници обявили, че столичната ПВО е свалила най-малко 4 самолета-камикадзе от типа "Шахед" и най-малко две крилати ракети.

Една от тези две ракети на противника както Defense Express научил от свои източници, е била крилата ракета X-55, която изобщо няма бойна глава. В тази ракета вместо бойна глава бил "завинтен" блок, който имитирал ядрена бойна глава.

Анализаторите на ээ Defense Express смятат, че за този удар руснаците са взели поне една Х-55 от своя "ядрен арсенал", „развили“ са ядрената бойна глава от тази ракета и са я заменили с празен "блок" и са стреляли с нея срещу Украйна. Една от хипотезите за появата на тази ракета, според изданието, е намалялото количество на ракети, с които разполага Русия.

Обикновено Русия използва за атаки срещу Украйна ракети Х-555, неядрена модификация на Х-55, превърната в конвенционална ракета с бойна глава с класически експлозив.

Съветската Х-55, която първоначално е разработена специално като носител на ядрено оръжие, под така наречената "специална бойна глава" (така се обозначава ядрената бойна глава в съветския и руски военен жаргон). Конвенционалните и ядрените бойни глави са конструктивно различни. Ето защо, руснаците само са успели да премахнат специалната бойна глава, ядрената, но е нямало конструктивна възможност да заредят обикновена бойна глава. Затова са стреляли с Х-55 с празен „блок“.

Явно, смята Defense Express, руските военни са имали заповед отгоре да осигурят за 17 ноември достатъчен брой ракети за масиран обстрел и за да заблудят командването, са използвали ракета-менте. Този вариант вече показва, че запасите от крилати ракети в Руската федерация се изчерпват до критично за Кремъл ниво, щом се е наложило да прибегнат до крилати ракети от „ядрения арсенал“.