OffNews.bg

Русия атакува украински градове с дронове камикадзе

Украинските власти съобщават за ново нощно нападение с дронове камикадзе. Според тях през нощта на 30 декември 16 ирански безпилотни летателни апарата "Шахед-136" са атакували Украйна от югоизточна и северна посока.

"Врагът се опита да използва поречието на Днепър, за да преодолее системата за противовъздушна отбрана на Украйна", се казва в изявление на украинските военновъздушни сили. Съобщава се, че всички дронове са били свалени.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че украинската столица ще бъде атакувана през нощта от седем безпилотни самолета камикадзе. Два от тях са свалени при заход за кацане, а пет са свалени над града.

Отломките са засегнали сгради в квартал Голосеевски - жилищна сграда и нежилищна постройка. Прозорците там са изпочупени счупени. Жертви няма.

По-рано военната администрация на града съобщи, че дрон е ударил административна сграда.

В доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна се казва, че Русия е нанесла 85 ракетни удара, 35 въздушни и 63 удара от системи за залпов огън през последните 24 часа.

В него се отбелязва, че силите на Москва са обстрелвали 20 селища около бомбардирания град Бахмут в Източна Украйна, където се водят едни от най-ожесточените боеве, и повече от 25 населени места в Херсонска и в Запорожка област.

От септември Русия атакува Украйна с произведени в Иран безпилотни самолети камикадзе "Шахед-136". Първоначално Техеран последователно отричаше данни за доставки на дронове за Русия. През ноември иранските власти признаха, че са доставили безпилотни самолети на Русия, но Техеран настоява, че доставките са извършени преди руските войски да нахлуят в Украйна, напомня Би Би Си.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните членки да доставят повече оръжия на Украйна.

"Призовавам съюзниците да направят повече. В интерес на цялата ни сигурност е да се уверим, че Украйна ще надделее и (руският президент Владимир) Путин няма да спечели", каза Столтенберг пред германската агенция ДПА.

И допълва, че военната подкрепа за Украйна е най-бързият път към мир.