OffNews.bg

Румъния забрани на Кьовеши да напуска страната

Водещият кандидат за европейски главен прокурор - бившият председател на румънската антикорупционна прокуратура (DNA) Лаура Кьовеши - е получила забрана да напуска страната заради течащо разследване, съобщават европейски медии. Освен това ѝ е забранено да разговаря с медиите.

Тя е поставена под "юридически контрол" от спецагенцията, която разследва съдии и прокурори, пише Euractiv.

В четвъртък Кьовеши е била разпитанвана от прокурори в продължание на почти седем часа. Тя отрича всички обвинения и твърди, че разследването има за цел единствено да предотврати заставането ѝ начело на новосформиращата се европейска прокуратура. Според АФП Кьовеши е получила обвинение в подкуп, но засега няма потвърждение от официална румънска институция. След края на разпита обвиняемата е съобщила на журналистите, че е получила забрана да говори пред тях за разследването.

Румънката бе фаворитът на европейските депутати и на предварителната комисия, избираща кандидатите в конкурса. В Европейския съвет обаче няма единодушие по въпроса кой да заеме поста.

Тя каза само, че това е сплашване за хората в съдебната система и че някой очевидно много се страхува тя да заеме поста европейски главен прокурор.

Президентът на Румъния Клаус Йоанис, против волята на управляващите, свика референдум в подкрепа на съдебната система в едно с европейските избори. "Правосъдието е въпрос от национален интерес и гражданите имат суверенно право да решат дали да оставят корупцията да стане държавна политика или не", заяви държавният глава.