OffNews.bg

Разрив между Франция, САЩ и Австралия. Макрон привика посланиците си

Разрив в отношенията между Франция, от една страна, и САЩ и Австралия, от друга, е налице след създаването на стратегически Индийско-тихоокеански съюз по инициатива на американския президент Джо Байдън.

Страните в него са САЩ, Австралия и Великобритания. Невключената Франция е била информирана за основаването му едва часове преди официалното полагане на началото му.

Днес Франция привика посланиците си в САЩ и Австралия за консултации в знак на несъгласие. Външният министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че "изключителното решение" е оправдано, поради "изключително тежките последствия" от новото стратегическо партньорство в отбраната. То е довело до анулиране на сделка за 37 милиарда долара за покупката от Канбера на френски подводници.

Решението за извикването на посланиците от САЩ и Австралия е било взето по искане на президента Еманюел Макрон.

Алиансът, известен като AUKUS, ще даде възможност Австралия да получи технологията за изграждане на подводници с ядрени реактори.

САЩ: Францзия остава ключов съюзник

По-късно САЩ потвърдиха, че Франция oстава "ключов съюзник", съобщи Ройтерс.

"Франция е ключов партньор и най-старият ни съюзник", посочи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Вашингтон се надява да продължи дискусиите по въпроса на високо равнище, включително на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Австралия: Съжаляваме за решението на Париж

Австралия изрази съжалението си за решението на Франция за посланиците заради оръжейната сделка и увери, че цени отношенията си с Париж и ще продължава да поддържа контакти с Франция по много въпроси от общ интерес, въз основа на споделени ценности.

Споразумението между трите страни е опит да се противопоставят на влиянието на Китай, но то разгневи Франция заради пропадналата сделка с Канбера.

Договорът с френската компания "Навал груп" за 12 конвенционални подводници беше на стойност 40 милиарда щатски долара. Австралия го прекрати, след като сключи партньорство в сферата на сигурността със САЩ и Великобритания, което предвижда да построи най-малко 8 ядрени подводници с американска и британска технология.