OffNews.bg

Разходка в гората: Видео с Кадиров се появи в Телеграм канала му

Тази сутрин в руски медии започнаха да се появяват публикации, цитиращи "източници", според които Рамзан Кадиров е починал.

Телеграм каналът на лидера на Чечения, за когото се говори, че е в кома, отговори, като публикува видео от разходка на Кадиров под дъжда на фона на дървета и трева. В поста Кадиров отговори на "лъжите в интернет", без да навлиза в подробности.

"Горещо съветвам всички, които не могат да различат истината от лъжата в интернет, да се разходят на чист въздух и да подредят мислите си. Дъждът е прекрасно ободряващ", се казва в надписа към видеото.

В двата публикувани клипа се вижда самият Кадиров, пътека, по която върви, дървета и поляна. Датата на заснемането, както и мястото, където е записано видеото, не са известни.

За възможно влошаване на здравето на лидера на Чечения се говори от началото на 2023 г. Подозренията бяха предизвикани както от факта, че Рамзан Кадиров пропусна обръщението на президента Владимир Путин към Федералното събрание на Русия на 21 февруари, така и от нездравословния външен вид на чеченския лидер в последните му видеоклипове, предаде УНИАН. 

През март Кадиров направи опит да разсее спекулациите с публикация в Телеграм: "За тези, които се утешават с надеждата, че съм неизлечимо болен, съжалявам, че ви разочаровам".

Слуховете за влошаване на здравето на Кадиров бяха потвърдени от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна. Представителят на Главното разузнавателно управление на Московска област Андрей Юсов отбеляза , че "наистина има информация, че Кадиров е в тежко състояние и заболяванията, които са се влошили и са станали причина за това състояние".