OffNews.bg

Рахой обяви състава на новото испанско правителство

Новият премиер на Испания Мариано Рахой обяви състава на новия си кабинет, малко след като положи клетва пред испанския крал Хуан Карлос, съобщи Ройтерс.

Новият вицепремиер и министър към правителствената канцелария ще бъде досегашната говорителка на Народната партия Сорая Саенс де Сантамария, известна като трудолюбив и лоялен служител на Рахой.

За министър на икономиката 56-годишният премиер назначи Луис де Гиндос. На него се пада тежката задача да изведе Испания от най-тежката за страната икономическа криза от десетилетия насам. Де Гиндос е директор на бизнес колежа "Instituto de empresa" и член на управителния съвет на компанията "Endesa".

Министерството на финансите и държавната администрация ще поеме Кристобал Монторо - евродепутат от групата на Европейската народна партия и оглавява икономическия екип на премиера Рахой.

Друг евродепутат - Хосе Мануел Гарсия-Маргальо ще бъде новият министър на външните работи и сътрудничеството.

Силовите министерства ще бъдат поети от Педро Моренес като министър на отбраната и бившият държавен секретар Хорхе Фернандес Диас като министър на вътрешните работи.

Правосъдното министерство ще оглави Алберто Руис-Галардон, който е кмет на Мадрид от 2003 г. Рахой намали броя на министрите си от 15 на 13, като част от политиката му на "затягане на коланите".

Мариано Рахой официално встъпи в длъжност като премиер на Испания на 20 декември 2011, след като дясната Народна партия на Испания, която той оглавява, си извоюва историческа победа с абсолютно мнозинство на провелите се на 20 ноември парламентарни избори в страната.