OffNews.bg

Путин: Западните лидери започнаха войната! (на живо)

Руският президент Владимир Путин в момента произнася годишното си обръщение към двете камари на руската Държавна дума. 

"Преди година - с цел защита на хората в наши исторически земи, заради безопасността на нашата страна, за ликивидиране на заплахата, която произтичаше от нацисткия режим в Киев, който взе властта след преврата през 2014 година, беше решено да бъде проведена специална военна операция. Ние - стъпка по-стъпка, внимателно и последвателно, ще изпълняваме задачите, които сме си поставили", каза той.

По думите му Русия е "направила всичко възможно, за да реши този проблем с мирни средства".

"Търпеливо водихме преговори за изход от този изключително тежък конфликт. Но зад гърба ни се подготвяше съвсем друг сценарий - обещанията на западните лидери, уверенията им за стремеж към мир в Донбас се превърнаха в жестока лъжа. Ние твърдо отстояваме не само нашите интереси, но и позицията си, че в съвременния свят не може да има разделяне на цивилизовани страни и всички останали. Искам да повторя - те започнаха войната! А ние използвахме и използваме сила, за да я спрем", заяви Путин.

Президентът благодари на целия руски народ за мъжеството и решимостта и на всички руски бойци за проявения героизъм.

Върху всички жители на Русия лежи днес колосална отговорност, изтъкна той.

Голямата част от руснаците подкрепят действията в защита на Донбас, каза Путин. Според него "е невъзможно Русия да бъде победена на бойното поле.

Западът не крие, че цели да нанесе на Русия стратегическо поражение и смята да превърне украинския локален конфликт в глобална конфронтация.

"Ще реагираме на това по съответния начин. Защото в случая вече става дума за съществуването на страната ни", продължи руският президент.

По думите му Западът използва Украйна и като таран срещу Русия, и като полигон. Проектът на Запада за създаване на "антиРусия", осъществяван днес в Украйна, цели да откъсне от Русия нейни исторически територии.

"Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за ескалацията, за нарастването на броя на жертвите лежи изцяло върху западния елит и върху днешния киевски режим, за който украинският народ всъщност е чужд", каза Путин.

Западните страни са похарчили според него "над 150 милиарда долара за помагачество и въоръжаване на киевския режим". За сравнение, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през 2020-2021 г. страните от Г-7 са отпуснали като помощ за най-бедните държави около 60 милиарда долара. При това срещу определени искания за покорност от страна на получателите, заяви президентът на Русия.