OffNews.bg

Путин забрани на чужди банки да напускат Русия

Русия забрани сделките с акциите или акционерния капитал на 45 банки или банкови подразделения, собственост на лица от държави, които страната определя като "недружелюбни", или са собственост на чуждестранен капитал, съобщи "Ройтерс".

Западните страни и съюзници, включително Япония, наложиха финансови ограничения на Русия, след като тя нахлу в Украйна в края на февруари т.г. Москва отвърна на удара с пречки за западните компании да напускат Русия, а в някои случаи конфискува активите им.

Списъкът е изготвен след издадения на 5 август указ на президента Владимир Путин, с който се забраняват сделките с дялове във финансовия и енергийния сектор, притежавани от дружества от "неприятелски" държави, освен ако не е дадено специално разрешение.

Списъкът, публикуван в сряда, включва руските подразделения на Intesa (ISP.MI), Credit Suisse, Raiffeisen, Citi, OTP bank и UniCredit Bank, както и руските Yandex-Bank и Ozon-Bank.

Citi, най-голямата банка на Уолстрийт, която присъства в Русия с експозиция от 8 млрд. долара, планира да закрие почти всички институционални банкови услуги, тъй като не е в състояние да продаде бизнеса на фона на последните закони, свързани със санкциите, допълва "Ройтерс".