OffNews.bg

Путин забрани износа на петрол за страни, наложили таван на цената за барел

Руският президент Владимир Путин издаде указ, с който забрани износа на петрол към страни, наложили тава на цената от 60 долара за барел, съобщи ТАСС.

Доставките на суров петрол и петролни продукти се забранят от 1 февруари до 1 юли. 

В началото на месеца ЕС се споразумя за таван на цените от 60 долара за барел за руския суров петрол, влизащ в сила от 5 декември заради войната в Украйна. 

Указът, публикуван на правителствения сайт на Кремъл, е представен като пряк отговор на "недружелюбните и противоречащи на международното право действия от страна на Съединените щати и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации".

„Забраняват се доставките на руски петрол и петролни продукти на чуждестранни юридически и физически лица, при условие че в договорите за тези доставки пряко или косвено се предвижда използването на механизъм за фиксиране на максимална цена“, се посочва в указа.

Въпреки че забраната за износ ще важи до началото на юли, има клауза, която позволява на Путин да отмени забраната в специални случаи. Министерството на енергетиката на Руската федерация е инструктирано редовно да следи за изпълнението на забраната.

Износът на суров петрол ще бъде забранен от 1 февруари, но датата за забраната на петролните продукти ще бъде определена от руското правителство и може да бъде след 1 февруари. Подобно решение взеха страните от Г-7 и Австралия.