OffNews.bg

Путин обяви, че избягалият от Русия Чубайс вече се казва Моше Израилевич

Руският президент Владимир Путин за първи път коментира бягството от Русия на бившия си специален представител Анатолий Чубайс по време на икономически форум във Владивосток.

Чубайс е най-високопоставеният руски служител, напуснал страната от началото на войната.

"Не разбирам защо го направи. Той избяга. Показаха ми снимки, на които той вече не е Чубайс, а някакъв Моше Израилевич, който живее някъде там", заяви Путин.

Веднага след това той даде и възможно "обяснение" за действията на дългогодишния си сподвижник.

"Може би това се дължи на факта, че в структурата, която той оглавяваше дълги години "Роснано", протичат сложни процеси и там има голяма дупка, огромна финансова дупка. Големи липси. Възможно е Чубайс да се е опасявал, че това ще доведе до "наказателни дела", заяви Путин.

През октомври 2022 г., шест месеца след напускането на Чубайс, в Русия е образувано наказателно дело за присвояване на 50 млн. долара от държавната корпорация "Роснано". Името на Чубайс не се споменава във връзка със случая, но нейният говорител заяви, че компанията, заедно с ФСБ, МВР и Генералната прокуратура, продължава да работи за "компенсиране на щетите, нанесени на компанията през инвестиционния период 2010-2020 г." Чубайс оглавяваше "Руснано" от 2008 до 2020 г.

Анатолий Чубайс се оттегли от поста специален представител на руския президент по въпросите на устойчивото развитие и напусна страната през март 2022 г., след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Съобщава се, че е живял в Кипър и е получил документи за репатриране и гражданство в Израел.

През 90-те години на ХХ век Чубайс е един от най-високопоставените служители в Русия. В различни периоди той оглавява президентската администрация, бил е заместник-председател на правителството в двете администрации на Борис Елцин и Виктор Черномирдин, както и председател на Държавния комитет за управление на държавната собственост. Автор е на приватизационната програма на страната.

Името на Чубайс се свързва с възхода на политическата кариера на Путин през 90-те години на ХХ век. Съобщава се, че благодарение на него бъдещият президент получава работа в администрацията на Борис Елцин. Скоро Путин става директор на ФСБ и наследява президентския пост. Чубайс не е коментирал напускането си и евентуалната си емиграция.