OffNews.bg

Противоракетният щит SAMP/T поема защитата на небето над Киев до 7-8 седмици, лови и балистични ракети

Зенитно-ракетната системата SAMP/T, предназначена за противовъздушната отбрана на Киев и други райони от територията на Украйна, ще започне да действа в близките 7-8 седмици. Това заяви пред телевизия RAI италианският външен министър Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

Коментирайки войната на Русия срещу Украйна, Таяни отбеляза, че „е трудно да се правят прогнози“, но Руската федерация „със сигурност ще търси изход“ от настоящата ситуация и затова международната общност трябва „да се стреми да защити украинската независимост и да работи за мир." Противоракетният щит за отбраната на Киев и други стратегически украински територии трябва да заработи след седем до осем седмици, каза в Casa Italia на Raiuno в четвъртък Таяни. 

В края на януари Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че Франция и Италия почти са постигнали споразумение за прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана SAMP/T на Украйна, а също така са подписали договор за закупуване на до 700 ракети Aster, използвани за този комплекс.

Системата, създадена от съвместен френско-италиански консорциум, може да проследява десетки цели и да прихваща 10 едновременно и е единствената европейска система, способна да прихваща балистични ракети.