OffNews.bg

Протести в Иран срещу санкциите на Тръмп заради балистичните ракети

Стотици хиляди иранци се събраха в центъра на Техеран, за да протестират срещу санкциите върху ирански граждани и компании, наложени от САЩ заради тестове на балистични ракети, извършени в края на януари, предаде "Ройтерс".

Протестите съвпаднаха и с годишнина от Иранската революция от 1979 г., когато бе свален подкрепяният от САЩ шах Мохамед Реза Пахлави и монархията в Иран бе премахната. 

Протестиращите носиха плакати с надпис "Смърт за Америка", а полицейска група пускаше революционни песни, допълва агенцията. 

Държавната телевизия показа кадри на хора, които потъпкват снимка на Тръмп на централна улица в Техеран.

Протестиращите нодеха иранския флаг, както и още плакати с надписи: "Благодарим, г-н Тръмп, че показа истинското лице на Америка".

В началото на месеца Щатите наложиха санкции срещу 13 лица и 12 компании от ислямската република заради изпитание на балистични ракети.

Още в предизборната си кампания Доналд Тръмп критикуваше остро смекчената позиция на Щатите спрямо Техеран. Републиканецът се закани да разтрогне подписаното през лятото на 2015 г. споразумение за ядрената програма на страната.