OffNews.bg

Протест в защита на гейовете в Чечня посрещна Путин във Франция

Протест в защита на гейовете в Чечня беше организиран в деня на посещението на руския президент Владимир Путин във Франция. 

Путин пристигна в Париж по покана на френския си колега Еманюел Макрон. 

Правозащитници се събраха на площад "Трокадеро" в Париж преди пристигането Путин, за да протестират по повод репресиите срещу гейове в руската република, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Демонстрантите поискаха Макрон да постави въпроса на срещата си с руския президент. Те издигнаха плакати "Спрете хомофобията в Чечня" на площада, който се намира точно пред Айфеловата кула. 

Вицепрезидентът на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Сесил Кудриу каза, че е "много важно, че Путин е готов да чуе, надяваме се, силни думи от Макрон, и да каже "стоп" на хомофобията, продължаваща вече твърде дълго".

В нов доклад, публикуван миналата седмица, международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" съобщи, че високопоставени чеченски служители са унижавали затворници по време на посещения в центрове за задържане, където хора с нетрадиционна сексуална ориентация са държани и измъчвани".

Това е първото посещение на Путин във Франция след избирането на Макрон. Очаква се двамата да обсъдят широк спектър от въпроси - от активизацията на двустранното сътрудничество до ситуацията в Украйна, Сирия, Либия и на Корейския полуостров. 

По време на изборите във Франция Путин подкрепи опонента на Макрон Марин льо Пен, която дори посети Москва по време на кампанията и се срещна с руския президент.