OffNews.bg

Пропалестинско писмо на студенти от Харвард предизвиква възмущение сред възпитаниците на университета

Видни възпитаници на Харвардския университет осъдиха пропалестинско изявление на студенти на същия университет, което обвинява Израел за насилието, обхванало региона, и призоваха учебното заведение да предприеме действия срещу подписалите го, съобщи Ройтерс.

Ислямисткото движение Хамас, което контролира палестинския анклав Газа, нападна Израел в събота при най-тежкия пробив в отбраната на страната, откакто арабските армии започнаха война през 1973 г. Израел отговори с въздушни удари по Газа. Стотици в Израел и Ивицата Газа бяха убити.

Коалиция от 34 студентски организации в Харвард заяви, че "държи израелския режим изцяло отговорен за всички прояви на насилие" след десетилетията на окупация, като добави, че "режимът на апартейд е единственият виновен".

Организациите, подписали писмото, включват мюсюлмански и палестински групи за подкрепа плюс други, наречени с различни имена, включително Харвардските евреи за освобождение и Организацията за афроамериканска съпротива.

Ройтерс не е могла да уточни колко студенти са подкрепили писмото.

В понеделник президентът на Харвард Клодин Гей и висшето ръководство, включително 15 декани, направиха изявление, в което се казва, че са "съкрушени от смъртта и разрушенията, отприщени от атаката на Хамас, насочена срещу граждани на Израел този уикенд".

В изявлението обаче не се споменава директно писмото на студентите или реакцията срещу него.

Харвард е най-влиятелният университет в американската политика, дал осем бивши президенти и четирима от деветимата настоящи съдии във Върховния съд.

Лорънс Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ по времето на президента демократ Бил Клинтън и бивш ректор на университета, беше един от няколкото възпитаници на Харвард, които разкритикуваха сегашното ръководство на университета, че не е реагирало.

"Мълчанието от страна на ръководството на Харвард... позволи на Харвард да изглежда в най-добрия случай неутрален към терористичните актове срещу еврейската държава Израел. Отвратен съм", написа Съмърс в платформата X. 

Макар че университетите традиционно са бастион на свободата на словото и радикалните идеи, писмото на студентите срещна отпор средполитическата върхушка.

Елиз Стефаник, представител на републиканците в САЩ от Ню Йорк и възпитаничка на Харвард, нарече изявлението "отвратително и гнусно", тъй като оправдава "избиването на невинни жени и деца".

Републиканският сенатор от САЩ Тед Круз, възпитаник на Юридическия факултет на Харвард, написа в X: "Какво, по дяволите, не е наред с Харвард?"