OffNews.bg

Пробив в медицината! Излекуваха бебе с ХИВ

Учените са с крачка напред в борбата си срещу вируса на СПИН, след като американски лекари потвърдиха, че са излекували бебе с ХИВ. Това пише в първия си брой за седмицата британският вестник The Independent.

В края на миналата седмица учени от американския щат Атланта съобщиха, че дете на 2,5 г., родено с вируса ХИВ, вече е излекувано. Лекарите пазят самоличността на детето в тайна.

В първите 30 часа от живота си то е получило вливане на огромно количество лекарства срещу ХИВ. Малко след това станало ясно, че имунната система на момиченцето реагира на лечението и тестовете показали намаляване на нивата на вируса в кръвта му. 29 дни след раждането вирусът вече бил неоткриваем. Бебето било лекувано общо 18 месеца, след което майката спряла да води бебето в болницата и терапията била прекъсната.

10 месеца по-късно тя отново завела момиченцето в лечебното заведение. Лекарите назначили кръвен тест, за да установят състоянието на детето преди продължаването на лечението. Резултатите обаче показали, че в кръвта на момиченцето няма следа от вируса на ХИВ. Повторен тест потвърдил резултатите.

Лекарите назначили и изследване на антитела на ХИВ, което също се оказало отрицателно.

Специалистите направили проверка и за ДНК на ХИВ, което би означавало, че вирусът се е интегрирал в генетичния материал на болния. Тестовете показали изключително ниски нива – малко над лимита, който позволява да бъде засечено.  Заради тези резултати лекарите препоръчали терапията да не започва отново. 

Така от една година насам детето не приема медикаменти срещу ХИВ и вече може да се счита за излекувано, съобщават медиците от Атланта.

„Това е най-големият успех в борбата срещу СПИН, който сме постигали досега. Голяма част от успеха на лечението се дължи на бързината и интензивността на вливане на антивирусни медикаменти веднага след раждането на детето“, споделя д-р Антъни Фаучи, част от екипа в Атланта.

Ръководителят на изследването д-р Дебора Пърсауд обаче предпочита да запази и доза скептицизъм.

„Резултатите са окуражаващи, но не значат категорично и окончателно справяне с ХИВ. От значение бяха скоростта и интензивността, с която вляхме медикаменти в кръвта на детето веднага след раждането му, преди клетките на вируса да могат да се внедрят в тялото му. Това обаче не означава, че всички следи от вируса са били заличени“, обяснява Пърсауд.

Въпреки това лекарите са категорични, че случаят с излекуваното момиче може да стане основа за изследвания в областта. Според може да се достигне до това методиката да бъде използвана при децата, родени с вируса на ХИВ.

Те са категорични, че спирането на терапията е помогнало да се установи излекуването на момиченцето, въпреки това съветват родителите на деца с ХИВ да не спират лечението. Редуването на периоди със и без терапия може да доведе до резистентност на вируса към лекарствата, обясниха специалистите.