OffNews.bg

През нощта талибаните превзеха Кандахар и Лашкар Гах

Само за една нощ талибаните превзеха втория по големина град в Афганистан Кандахар и Лашкар Гах, предаде Ройтерс. По непотвърдена информация са окупирани още два града, сред които и Херат - третият по големина.

Това се случва на фона на изтеглянето на международните сили след 20-годишна война и засилващите се опасения за падането на правителството и все по-реалната заплаха талибаните да поемат контрола на страната.

Късно вечерта талибаните са превзели Кандахар, потвърди правителствен източник на Ройтерс. Летището в града, което доскоро беше най-голямата американска база в страната, все още е под контрола на правителствените сили.

Лашкар Гах, столицата на южната провинция Хелманд, беше място на периодично възобновяващи се сблъсъци. Талибаните са завзели града късно през нощта, като малко по-рано официалните лица и военните командири са били евакуирани с хеликоптер около полунощ.

Останалите в града около 200 войници са се предали на талибаните след намесата на племенните старейшини.

Талибаните определят разширяването на влиянието им в страната и падането на все повече градове като знак, че афганистанците ги приветстват. Това заяви пред Al Jazeera техен представител.

Международните реакции

На фона на събитията по-рано тази седмица Байдън заяви, че не съжалява за решението си да изтегли американските военни от страната. Решението му беше остро критикувано, а 20-годишната война в Афганистан, за която САЩ са изразходвали повече от 1 трилион долара, беше сравнена с Виетнамската война. Това е и основната теза на завръщащите се американски военни

Държавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар Антони Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин са разговаряли с президента Ашраф Гани в четвъртък и са заявили, че САЩ "продължават да инвестират в сигурността и стабилността на Афганистан". 

От Пентагонът пък съобщават, че ще изпратят около 3000 допълнителни военни за 48 ч. Целта е да се помогне за евакуацията на служителите на американското посолство.

Великобритания също съобщи, че ще изпрати военни, за да помогнат за евакуацията на цивилните, като около 600 военни ще бъдат изпратени.

Редица държави пък съобщават, че извеждат дипломатическите си представители в Афганистан.