OffNews.bg

Полша разби руска шпионска мрежа, действала край логистичния хъб за украинска помощ в Жешув

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) е разбила шпионска мрежа на Русия, действаща в страната, съобщи телевизионният канал Polsat News. Арестувани са шестима души, които е трябвало организират саботажна дейност в Полша. От департамента за национална сигурност в канцеларията на полския премиер са отказали коментар по случая. В същото време от публикация на канцеларията на президента Анджей Дуда в сряда вечерта става ясно, че в момента във Варшава е директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, който се е срещнал с полския президент по въпроси на „текущата ситуация на сигурността“.

Prezydent @AndrzejDuda spotkał się z Dyrektorem Centralnej Agencji Wywiadowczej @CIA Williamem J. Burnsem. Rozmowy dotyczyły obecnej sytuacji bezpieczeństwa. pic.twitter.com/dle9fjttNC

— Kancelaria Prezydenta (@prezydentpl) March 15, 2023

По първоначални данни, с които разполагат полските медии, са задържани шестима души. Предполага се, че и шестимата са граждани на Беларус, но са работили по поръчка на руските специални служби.

Арестите са свързани с открити скрити камери по важни маршрути и железопътни маршрути, особено в Подкарпатската област. Става въпрос за района в Източна Полша в близост до летището Яшонка край Жешув, което е логистична база за трансфер на западни оръжия и боеприпаси за Украйна. Там са дислоцирани и американски военни. Камери за видеопроследяване е трябвало да бъдат разположени и на други места и градове в Полша. Планирани са били и диверсионни действия.

Според радио RMF FM всички служби и полицията са приведени в състояние на повишена готовност. Възложено им е да проверят и осигурят безопасността на стратегичните за Полша железопътни маршрути. Повишена е охраната на ключовите обекти от критичната инфраструкктура.

От пресслужбата на ABW, контраразузнаването, са отказали информация с думите „не коментираме“. Няма никаква информация и за визитата на шефа на ЦРУ, освен снимката, публикувана от офиса на Дуда в 17.31 българско време.

В същото време говорителят на министъра координатор на специалните служби Станислав Жарин публикува съобщение за специален брифинг за медиите, който ще се състои утре. „Утре министърът-координатор на специалните служби и ръководител на Министерството на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински ще направи изявление за медиите, в което ще вземе отношение към разкритията на радио RMF“. Изявлението е насрочено за 10 сутринта българско време.

W dniu jutrzejszym Min. Koordynator oraz Szef @MSWiA_GOV_PL @Kaminski_M_ wygłosi oświadczenie dla mediów, w którym odniesie się do doniesień @RMF24pl.

Konferencja o godzinie 11:00 w @MSWiA_GOV_PL.

— Stanisław Żaryn (@StZaryn) March 15, 2023

Това е поредният епизод от борбата с руски шпиони след 24 февруари 2022 година. В повечето случаи става въпрос за „нелегали“ или „спящи“ шпиони, мъже и жени с внимателно приготвени биографии, които понякога си живеят тихо и кротко на Запад още от времето на СССР и са силно интегрирани в местните общности. Преди време германският „Билд“ предположи, че само в Германия може да действат между 200 и 2000 руски агенти.