OffNews.bg

Погребват Джордж Флойд на частна церемония днес

Джордж Флойд ще бъде погребан на 9 юни в родния си град Хюстън на частна церемония. Тя започва в 11 ч. местно време, 19 ч. българско.

46-годишният чернокож американец беше убит от бял полицай при ареста му на кръстовище в Минеаполис на 25 май. Видео показа как униформеният Дерек Човин е свалил на земята мъжа и притиска врата му с коляното си. Арестантът вика "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!" близо 9 минути, след което издъхва. Независима аутопсия потвърди, че задушаването е причина за смъртта.

Полицаят Дерек Човин беше уволнен и срещу него е повдигнато обвинение в убийство. Още трима негови колеги са освободени и обвинени в помагачество.

Убийството на Флойд отприщи многохилядни протести в десетки градове в САЩ и по света срещу расизма и полицейската бруталност. В Съединените щати те бяха съпътствани с налагане на полицейски час, вандалски прояви и насилие.

Разходите за погребението на Флойд пое бившият петкратен световен шампион по бокс Флойд Мейуедър-младши.

На 8 юни хиляди хора се стекоха в църква в Хюстън, за да се простят с него. Кадри от траурната церемония излъчваха на живо американски телевизионни канали. По данни на погребалната агенция, която организира траурната проява, в църквата са дошли около 10 000 души. В Лос Анджелис имаше наподобяваща погребално шествие процесия от коли, която премина през центъра на града, когато бдението в Хюстън започна. В Мемфис, щата Тенеси, жители запазиха минута мълчание.